El llibre

L'any 2008 Viena Edicions ens va fer la proposta de recollir en un llibre les receptes de les quatre edicions. Creiem que el llibre, a més a més d’un reconeixement a tots els veïns, veïnes i col·lectius que hi participen, sigui amb una sopa o amb l’organització del Festival, pot ser un bon instrument per difondre la cuina universal i, alhora, per animar més gent a sortir al carrer, a relacionar-se, a conèixer els seus veïns i veïnes, a participar en la millora i la dinamització dels barris.

Com que de moment és inviable incloure les més de 300 receptes que s’han presentat en aquests quatre anys, hem hagut de fer-ne una selecció. Els criteris han estat, d’una banda, que no apareguin receptes repetides o pràcticament idèntiques (la gent hi participa amb la sopa que vol i no hi ha hagut mai una tria prèvia) i, de l’altra, que almenys aparegui un tipus de sopa que hagi presentat cada participant, individual o col·lectiu. Al final del llibre inclourem els noms dels 172 veïns i veïnes i dels 54 col·lectius i entitats que han participat en alguna de les quatre edicions del Festival.

Les receptes les hem organitzat per continents. En el cas de l’Estat espanyol, ho hem fet per comunitats autònomes. I hem afegit una secció de sopes que no tenen un origen territorial clar o que són receptes originals, fetes exclusivament per al Festival.

Aquesta organització ens permet veure la realitat migratòria de Nou Barris, d’abans i d’ara. Podem veure d’on són la majoria dels veïns d’abans i d’ara i d’on gairebé no hi ha representació.

En les receptes podem veure també l’origen i, a la vegada, la diversitat i la barreja dels processos migratoris. Algunes receptes porten ingredients que encara no trobem als nostres mercats, i en aquest cas els substituïm per altres de semblants que sí que hi trobem. Altres receptes formen part d’una mena de mestissatge culinari, ja que les han fet persones que han viscut una època de la seva vida com a immigrants i les han incorporat en el seu propi receptari. Hi ha receptes que porten ingredients de diferents continents. En certa manera, els ingredients també són, com les persones, migrants, i, si no, recordem que sense el tomàquet que va portar Colom d’Amèrica no gaudiríem avui del molt nostre pa amb tomàquet.

El llibre també inclou, d’una banda, un pròleg fet pel conegut cuiner català Pep Salsetes, que ens parlarà millor d’aquestes coses i de l’origen i les característiques de les sopes, i, de l’altra, uns aclariments i un glossari.

Encara que no sigui necessari, volem aclarir que la majoria de les receptes no són fetes per professionals; són fetes amb humilitat i afecte pels veïns i veïnes de Nou Barris. Algunes són part de la seva memòria culinària, de les receptes que han après dels seus avantpassats i que han menjat des de petits; altres són adaptacions de receptes clàssiques o que han après arreu del món.

Serveixi, doncs, aquest llibre, com a agraïment a tota la gent que ha fet possible aquesta meravellosa experiència: a la gent de 9 Barris Acull, a la gent de la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements, a tots els col·laboradors, a la gent del districte, a tots els veïns i veïnes i als col·lectius que donen suport al Festival, a la gent de Lille (França), que ens va fer la proposta, i amb qui ja hem creat una Xarxa Internacional de Ciutats Soperes, a la qual, juntament amb Barcelona i Lille, hi ha Bolonya (Itàlia), Berlín (Alemanya), Madrid i Estelí (Nicaragua).

I, finalment, gràcies també a Viena Edicions per la seva proposta. Salut i sopes!

Llibre


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada